Archiwum
sobota, 19 maja 2007
wywiad:)

Facundo Arana "Chcę mieć dużo dzieci"

Jakie to uczucie być aktorem znanym po obydwu stronach półkuli?

-Jestem zaskoczony, zwłaszcza gdy dostaję listy z Europy Wschodniej lub Bliskiego Wschodu, w których moi fani, w najróżniejszych językach świata, piszą że mnie kochają.

Jak wspominasz swoje dzieciństwo?

-Pochodzę z normalnej rodziny. Moi rodzice to ciepli, wspaniali ludzie, mam trzy siostry, jedną straszą i dwie. Moje dzieciństwo niczym się nie wyróżniało- było beztroskie, pełne spokoju i miłości. Jako nastolatek byłem panicznie nieśmiały i oblewałem się rumieńcem, gdy tylko ktoś na mnie spojrzał.

Raczej nie wyglądasz na nieśmiałego...

Myślę, że aktorstwo wyleczyło mnie z tego. Gdy miałem 15 lat, mój przyjaciel Cali zaciągnął mnie na warsztaty teatralne. Tak się narodziła moja wielka aktorska pasja.

Zagrałeś w wielu telenowelach, w Polsce słyniesz jako Ivo ze "Zbuntowanego anioła". W której roli czułeś się najlepiej?

-Wszystkie role, które zagrałem były fantastyczne. Dotychczas nie zdarzyło mi się odrzucić jakiejkolwiek propozycji, bo wydaje mi się, że z każdej roli można coś wyczarować.

Wiele cię łączy z Ivem?

Wszystko i nic. Jako Ivo mogłem być taki, jaki nigdy nie byłem w normalnym życiu- uparty i tchórzliwy. Ivo z kolei ma moją naiwność i ufność. Dzięki temu jest nie tylko postacią wymyśloną przez scenarzystę, ale kimś z krwi i kości, kto bez trudu przemienia się z anioła we wrednego typa i odwrotnie.

Jak Ci się pracowało z Natalią Oreiro?

Nie znaliśmy się dobrze przed "Zbuntowanym aniołem" Z początku obawiałem się, że skoro była bardziej znana ode mnie, będzie zadzierać nosa. Nic bardziej mylnego! To wspaniała, tryskająca życiem dziewczyna, której nikt niczego nie może zarzucić.

Zdarzyło Ci się zakochać w którejś z Twoich serialowych partnerek?

Trudno jest grać zakochanego, niczego nie czując. Na przykład Natalia jest do tego stopnia wyjątkową kobietą, że w momencie, gdy padały słowa: "akcja", byłem w niej zadurzony po uszy. Gdy reżyser mówił z kolei "Cięcie"!, nie od razu wracałem do rzeczywistości. Potrzebowałem trochę czasu, by ochłonąć.

Twoja narzeczona Isabel nie była nigdy zazdrosna?

Sama jest aktorką, więc mnie doskonale rozumie. Zresztą nie lubię opowiadać o naszym związku.

Jak wyobrażasz sobie swoje życie za 10 lat?

Nie wybiegam tak daleko w przyszłość, bo nauczony doświadczeniem wyznaję zasadę: ciesz się z dnia dzisiejszego. Nigdy nie wiadomo, co przyniesie jutro. Wiem na pewno, że w przyszłości będę miał kochającą żonę i spore stadko dzieci.

Podobno jesteś utalentowanym saksofonistą. Zamierzasz wydać płytę?

Jeśli pojawi się taka propozycja, niewykluczone, że z niej skorzystam.

Nie męczy Cię Twoja ogromna popularność?

Jestem aktorem, więc zależy mi na mojej publiczności. Gdy ktoś na ulicy prosi mnie o autograf lub wspólne zdjęcie, nigdy nie odmawiam, jestem nawet skłonny uściskać lub ucałować mojego fana na pożegnanie. To moja praca.

Ostatnio bardzo popularne stały się reality show. Co o nich sądzisz?

Myślę, że są po prostu modne. Kiedyś telenowele robiły furorę, teraz ich blask nieco przygasł. Jako aktor wolę oczywiście fikcję, ale skoro ludzie oglądają reality show, to czemu ich nie produkować?

Kiedy zobaczymy Cię w Polsce?

Rozumiem, że mam to potraktować jak zaproszenie?

Owszem...

Natalia bardzo dużo mi opowiadała o swojej wizycie w Polsce i w innych krajach Europy. To brzmi bardzo kusząco i z chęcią się do was wybiorę. Niestety, mój przyjazd musze odłożyć na koniec października, bo dopiero wtedy będę miał wolne.

W takim razie, co chciałbyś przekazać twoim polskim wielbicielkom?

Wszystkim przesyłam mocne uściski i podziękowania. To przyjemne uczucie wiedzieć, że w tak odległym kraju jak Polska mam grupę swoich fanów.

Facundo Arana
Jorge Facundo Arana Tagle (ur. 31 marca 1972 roku w Buenos Aires) - argentyński aktor telewizyjny.

Życiorys

Ma pochodzenie niemieckie ze strony matki. Jest jedynym synem Jorge Arany Tagle i Matilde von Berbard. Ma trzy siostry: Patsy, Paulę i Agustinę. Ukończył dwujęzyczną hiszpańsko-angielską szkołę St. Catherine's - Moorlands School. W wieku 15 lat uczęszczał na warsztaty aktorskie, dzięki czemu wyleczył się z chorobliwej nieśmiałości. Mając 17 lat przeszedł chorobę nowotworową Hodgkina, która zaatakowała węzły chłonne. Leczenie trwało dziesięć miesięcy, a przez następne pięć lat Arana był pod opieką lekarzy. Na srebrnym ekranie wystąpił w kilku telenowelach, m.in. Alta comedia (1998), Son de Diez (1992) i Perla Negra (1995). Popularność zdobył rolą Ivo DiCarlo Rapallo w telenoweli Zbuntowany anioł Muneca Brava, 1998-1999). Za podwóją rolę Yago Valdez i Fabio Sirenio w Yago, pasion morena (2002) i za postać Tomása w 009 Central (2003) odebrał nagrodę Martin Fierro. W telenoweli Jesteś moim życiem (Sos mi vida, 2006) wystąpił w roli Martína Quesady, wpływowego biznesmena, byłego kierowcą Formuły 1, który odziedziczył firmę po swoim ojcu.

Ciekawostki

Wybrana filmografia

Obsada aktorska

  • 2006: Jesteś moim życiem (Sos mi vida) - Martín
  • 2005: V ritme tango
  • 2004: Ojciec Coraje (Padre Coraje) - Padre Coraje
  • 2002: 099 Central - Tomás
  • 2001: Ucieczka (La Fuga) - Gans
  • 2001-2002: Yago, pasión morena - Yago Valdez / Fabio Sirenio
  • 2001: Chiquititas: Rincón de luz - Facundo
  • 1999-2001: Buenos vecinos - Diego Pinillos
  • 1998-1999: Zbuntowany anioł (Muñeca brava) - Ivo DiCarlo Rapallo
  • 1997: El Rafa
  • 1996: Sueltos
  • 1995-2001: Chiquititas - Alejo Méndez Ayala/Manuel Méndez Ayala
  • 1995: Montana rusa, otra vuelta - Willy
  • 1995: Zíngara - Rudy Moretti
  • 1994-1995: Czarna perła (Perla negra) - Leonardo Bastides
  • 1993: La Flaca escopeta
  • 1992: Son de diez
  • 1991-1998: Alta comedia

Kompozytor